Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ενα βήμα πριν από το Πάνθεον

7/5/2010

Eκεί όπου το 1996 ως αρχηγός του Παναθηναϊκού σήκωσε την ευρωπαϊκή κούπα, ο Παναγιώτης
Γιαννάκης θα εμφανιστεί τώρα ως προπονητής του Ολυμπιακού, με τη φιλοδοξία να γίνει ο τέταρτος που κερδίζει τον τίτλο με διπλή ιδιότητα. Το έχουν πετύχει ο Σάινθ με τη Ρεάλ, ο Αλατσατσιάν με την ΤΣΣΚΑ και ο Πέσιτς με την Μπόσνα (παίκτης) και την Μπαρτσελόνα (προπονητής). Αρκετοί ρώτησαν χθες τον Π. Γιαννάκη για το πώς νιώθει που επισκέπτεται το «Μπερσί» έπειτα από 14 χρόνια.
«Αισθάνεσαι ιδιαίτερα και μόνο που λαμβάνεις μέρος στο φάιναλ φορ. Είναι εκπληκτικό ύστερα από τόσα χρόνια. Στόχος μας είναι να παίξουμε καλό μπάσκετ και να χαρεί ο κόσμος και μια νίκη. Ηταν συγκλονιστικό αυτό που σ
υνέβαινε εκείνη την περίοδο και παρακίνησε χιλιάδες παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα. Αυτούς τους καρπούς δρέπει το ελληνικό μπάσκετ. Ομάδες να πρωταγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η Εθνική να έχει μεγάλες επιτυχίες».
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, που παίρνει μέρος για 7η φορά σε φάιναλ φορ (πέντε ως παίκτης) και για δεύτερη συνεχόμενη φορά με τον Ολυμπιακό, επικαλείται την περυσινή εμπειρία στο Βερολίνο.
«Είναι μεγάλη υπόθεση να βρίσκεσαι για δεύτερη χρονιά ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες, έχοντας περάσει δύσκολες καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις, όμως, μας βοήθησαν να προετοιμαστούμε καλύτερα, ώστε να έχουμε απαντήσεις και στις δυσκολίες. Διαθέτουμε την ποιότητα να διαχειριστούμε τις καταστάσεις και να φέρουμε στον αγώνα με την Παρτιζάν το αποτέλεσμα που θέλουμε».

ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ Η ΠΑΡΤΙΖΑΝ Τσίλντρες: «Φέτος να πάμε έως το τέλος»
Τη δουλειά που δεν τελείωσε πέρυσι θέλει να φέρει σε πέρας στο Παρίσι ο Ολυμπιακός. Πρώτο εμπόδιο στην προσπάθειά του να κάνει το πρώτο βήμα και να προκριθεί στον τελικό της Κυριακής θα είναι απόψε η Παρτίζαν. Η ομάδα-έκπληξη που απέκλεισε τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό.
Στο πλευρό του Ολυμπιακού θα βρεθούν περίπου 5.000 οπαδοί του, που θα κατακλύσουν τις εξέδρες του ιστορικού «Παλέ ντε Μπερσί» (15.000 θέσεων). Χθες το βράδυ οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν την τελευταία προπόνηση, με απόντα τον Παπανικολάου, που μαζί με τον μάνατζερ Νίκο Μπουντούρη απομονώθηκαν από την υπόλοιπη αποστολή, λόγω συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας.
Ο Τσίλντρες εκπροσώπησε τον Ολυμπιακό στη συνέντευξη Τύπου και τόνισε: «Το πρώτο μάθημα είναι ότι πρέπει να πας έως το τέλος. Πέρυσι, δυστυχώς, χάσαμε στον ημιτελικό. Εγώ έχω προσδοκίες από αυτό το φάιναλ φορ, τόσο για μένα όσο και για την ομάδα μου. Ελπίζω να κερδίσουμε. Η δεύτερη χρονιά μου στην Ευρώπη ήταν πολύ πιο εύκολη από την πρώτη. Αισθάνθηκα πιο άνετα με τους συμπαίκτες μου. Πετύχαμε αυτήν τη σεζόν και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι».
Από την άλλη μεριά, ο προπονητής της Παρτίζαν, Ντούσαν Βουγιόσεβιτς, παραδέχτηκε ότι για την ομάδα του είναι μεγάλο κίνητρο να νικήσει τον Ολυμπιακό: «Εχουμε μια ομάδα με νέους παίχτες και ήταν μια καλή περίοδος για μας. Φτάσαμε στο φάιναλ φορ, κερδίσαμε τον τίτλο στην Αδριατική λίγκα και τώρα θέλουμε κάτι παραπάνω». Παρών ήταν και ο Κέτσμαν, ο μοναδικός παίχτης της Παρτίζαν που έχει παίξει σε φάιναλ φορ και μάλιστα είναι κάτοχος του τίτλου, αφού πέρυσι ήταν μέλος του ΠΑΟ. «Ηρθαμε στο Παρίσι», δήλωσε ο Κέτσμαν, «για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Σταθήκαμε και τυχεροί, ενώ τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Εχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας».
Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΜικρό προβάδισμα για τους Σέρβους έναντι των "ερυθρόλευκων"
Οι συνήθως διπλές συναντήσεις του Ολυμπιακού με την Παρτίζαν αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως δεν έχουν συναντηθεί σε νοκ άουτ αγώνα, όπως ο αποψινός ημιτελικός. Ωστόσο, στην ιστορία των 13 μεταξύ τους αναμετρήσεων έχει μείνει η παρθενική, τριπλή(!) -και ευοίωνη- «μονομαχία» τους στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός «αντάμωσε» με τους Σέρβους το 1997 στους «16» και κατάφερε να προκριθεί παρά το μειονέκτημα έδρας. Αλλά και το ότι παραλίγο να βγάλει μόνος του τα μάτια του... Οι Πειραιώτες κέρδισαν 71-81 (6/3/97) στο Βελιγράδι, αλλά απέτυχαν να κάνουν το 2-0 στο ΣΕΦ (ηττήθηκαν 60-61) και χρειάστηκε ο οίστρος (27 π.) του Φράνκο Νάκιτς, ώστε να «αλώσουν» ξανά τη «Χάλα Πιονίρ» (13/3/97) με 69-74 για την πρόκριση στους προημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό και τον «δρόμο» για την κατάκτηση του τροπαίου στη Ρώμη!!! Την επόμενη σεζόν, πάντως, η Παρτίζαν απέκλεισε με 2-0 τον Ολυμπιακό στους «16», ενώ μετρά συνολικά 7 νίκες σε 13 αγώνες με τους «ερυθρόλευκους».
Γ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ«Μπορούμε να τα καταφέρουμε»
Τα θλιβερά γεγονότα της Τετάρτης στην Αθήνα ήταν σημείο αναφοράς και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών, στο ιστορικό και επιβλητικό δημαρχείο του Παρισιού. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με το γνωστό πατριωτικό πνεύμα του, επικαλέστηκε το μπάσκετ που είναι κι αυτό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας μας στεναχωρούν αφάνταστα.
Ομως, έχουμε δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η χώρα μας ποτέ δεν τα παρατάει. Στόχος μας είναι να δείξουμε πως οι Ελληνες μπορούν. Με σκληρή δουλειά, καθαρό μυαλό και πίστη μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε μια χώρα που χρειάζεται στόχους για να γίνουμε υπομονετικοί και ενθουσιώδεις.
Με τον τρόπο μας θέλουμε να τους πούμε πως οι ικανότητες υπάρχουν και με συνεχή δουλειά και υπομονή μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Διαχειριστήκαμε όλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και φτάσαμε στο φάιναλ φορ. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο στην Ελλάδα χαρούμενο».
Στο μεταξύ, στο πλευρό του Ολυμπιακού βρίσκεται και ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, που έφτασε χθες στο Παρίσι και δήλωσε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ελλάδα. Ελπίζω να κερδίσει το τρόπαιο η ελληνική ομάδα, για να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα δεν είναι παρίας.
Να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε ικανότητες...». Είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνας παράγοντας θα παρακολουθήσει αγώνες της Ευρωλίγκας και αυτό φανερώνει και το τέλος του ψυχρού πολέμου FIBA - ULEB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου